image.jpg

Derginin Adı: iojes
Cilt: 2011/3
Sayı: 1
Makale Başlık: The Effect of the 2005 Science and Technology Curriculum on Elementary Students’ Development of Scientific Attitudes
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 7.04.2011
Okunma Sayısı: 4
Makale Özeti: The chief aims of science and technology are to enable students to know their environment, be good observers, and learn scientific methods and how to use them. Beside learning experiences at cognitive level, affective learning experiences predetermines the future studies of the students and have an impact on their profession selection. Students with an interest in science and doing scientific research are observed to be more successful in lessons that involve scientific content. With the new science and technology curriculum, a number of attainments in the affective domain were addressed for the first time and therefore attitude and value attainments were covered in the program. For the continuity of the effective implementation of the curriculum, these attainments in the affective domain and the extent to which they are implemented should be investigated. This paper reports the use of a scientific attitude inventory to reveal the affective learning and development of 6th, 7th and 8th graders and the pre and posttest results of the inventory. The study was conducted with 556 students studying in central elementary schools of Kırıkkale province. Relational survey model was used in the study and the scientific attitude levels of students being taught with science and technology curriculum were compared using pre- and posttests. As a result of this study, the students were found to have a high level of scientific attitude at the beginning and retained their attitudes at the end of the term. Additionally, several recommendations were made based on the results of the study.
Alternatif Dilde Özet: Fen ve teknoloji öğretimi ile öğrencilerin çevrelerini tanımaları, iyi bir gözlemci olmaları, bilimsel yöntemleri ve bunların uygulama biçimlerini öğrenmeleri temel amaçlar olarak alınmaktadır. Bilişsel düzeydeki öğrenmelerin yanında, duyuşsal içerikli öğrenmelerde, öğrencilerin gelecekteki yapacakları çalışmalar için ön belirleyici olmakta, meslek seçimlerini etkilemektedir. Fen bilimlerine ilgi duyan, bu alanda çalışma yapma isteği olan öğrencilerin fen içerikli derslerde daha başarılı olduğu görülmektedir. Yeni fen ve teknoloji öğretim programı ile ilk kez duyuşsal içerikli kazanımlar oluşturulmuş, bu bakımdan tutum ve değer kazanımlarına yer verilmiştir. Uygulanan fen öğretim programının etkili bir biçimde uygulamasını sağlamak için, duyuşsal içerikli kazanımlar ve bunların gerçekleşme durumları incelenmelidir. Yapılan çalışma ile 6, 7, ve 8. sınıf ilköğretim öğrencilerinin duyuşsal öğrenmelerinin durumunu ve gelişimini ortaya koymak için bilimsel tutum ölçeği kullanılmış ve ölçeğin ön uygulama ve son uygulama sonuçlarına yer verilmiştir. Araştırma Kırıkkale merkez ilköğretim okullarında öğrenim gören 556 öğrenci üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmış, yeni fen ve teknoloji öğretim programını gören öğrencilerin bilimsel tutum düzeyleri ön ve son uygulama ile karşılaştırılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre öğrencilerin başlangıçta bilimsel tutum düzeylerinin yüksek olduğu, dönem sonunda yine bu durumlarını korudukları görülmüştür. Ayrıca elde edilen sonuçlar doğrultusunda önerilere yer verilmiştir.

PDF Formatında İndir

Download PDF