image.jpg

Derginin Adı: İktisadi İdari Bilimler Dergisi
Cilt: 2011/1
Sayı: 1
Makale Başlık: İSTANBUL’DA İLKÖĞRETİM ÇAĞI ÇOCUKLARINDAN ALINAN BİR KESİT İLE BU YAŞ GRUPLARINDA OBEZİTEYE İLİŞKİN DURUM TESPİTİ
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 10.11.2011
Okunma Sayısı: 3
Makale Özeti: Obezite tüm dünyada, özellikle de gelişmiş ülkelerde epidemik bir sorun olarak kabul edilmektedir. Okul çağında şişman olan çocukların %42-63'ünün erişkinlikte de şişman olmaya devam ettikleri ve sağlık sorunları ile karşılaşma olasılıklarının yüksek olduğu bildirilmiştir. Bu çalışmanın amacı ilköğretim çağı çocuklarında obeziteye ilişkin durum tespiti yapmaktır. Çalışmada İstanbul’daki bir ilköğretim okulunun 6-11 yaş arası (8,36 ±1,45) 351 kız, 355 erkek toplam 706 öğrencisinin Beden Kitle İndeksleri (BKİ) hesaplanarak yaşa uygun persentil eğrilerine göre yüksek tartılı ve obez çocuklar tespit edilmiştir. Normal (N), yüksek tartılı (YT) ve obez (Ob) olma durumunun cinsiyete, sınıfa, yaşa göre sınanması “Ki-kare” testiyle; YT ve Ob bireylerin yaş, boy, vücut ağırlığı, BKİ değerlerinin cinsiyete göre farklılık gösterip göstermediğinin sınanması ise “t-testi” ile yapılmıştır. Çocukların 299 tanesi YT veya Ob olarak tespit edilmiştir (%21,2, %21,1, toplam %42,3). Kızlarda 88 YT (%12,46), 56 Ob (%7,93), erkeklerde 62 YT (%8,78), 93 Ob (%13,17) tespit edilmiş, kızlarda yüksek tartılılığın erkeklerde ise obezitenin fazla olduğu görülmüştür (p<0,001). Yüksek tartılı ve obez çocukların dağılımı sınıflara ve yaşa göre farklılık gösterdiği, kümelenmenin 3. sınıfta ve 3. yaş grubunda olduğu görülmüştür (p=0,022). Cinsiyete göre yaş, boy, kilo ve BKİ değerleri karşılaştırıldığında anlamlı farkın sadece BKİ değerlerinde olduğu görülmüştür (p=0,003). Çalışma ile elde edilen verilerin obeziteyle mücadele çalışmalarına ve uzun dönemli koruyucu hekimlik uygulamalarına faydalı olacağı inancını taşımaktayız.
Alternatif Dilde Özet: Alternatif dilde abstract bulunmamaktadır. (There is no abstract in another language.)

PDF Formatında İndir

Download PDF