image.jpg

Derginin Adı: İktisadi İdari Bilimler Dergisi
Cilt: 2011/1
Sayı: 2
Makale Başlık: MARMARA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ FİZİK ÖĞRETMENLİĞİ ÖĞRENCİLERİNİN ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNE İLİŞKİN TUTUMLARI
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 11.11.2011
Okunma Sayısı: 8
Makale Özeti: Bu araştırmanın amacı Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Fizik Öğretmenliğinde okuyan öğrencilerin öğretmenlik mesleğine yönelik tutumlarını ortaya koymak ve çıkacak sonuçlardan yararlanarak öğretmenlik mesleğine yönelik olumlu tutum geliştirecek bilgi birikimi sağlamak ve çözüm önerileri geliştirmektir. Bu araştırmanın örneklemini, Atatürk Eğitim Fakültesi 1. sınıfında okuyan 25, 2. sınıfında okuyan 17, 3. sınıfında okuyan 13, 4. sınıfında okuyan 41, ve 5. sınıfta okuyan 28 olmak üzere toplam 124 öğrenci oluşturmaktadır. Verilerin toplanması aşamasında konuyla ilgili kaynaklar incelenerek Şaban Çetin in hazırlamış olduğu ve Gazi Üniversitesi Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesi Dergisi 18. sayısında yayınlanan Öğretmenlik mesleği tutum ölçeğinin geliştirilmesi(geçerlilik ve güvenilirlik çalışması) adlı çalışma sonucunda oluşturulan anket uygulandı. Çalışmamız sonucunda; öğretmenlik mesleğine karşı tutum alt boyutlarından uyum alt boyutu ile cinsiyet değişkeni arasında anlamlı farklılık (p<0,05), fizik öğretmenliği mesleğine karşı tutumları ile sınıf düzeyleri arasında arasında anlamlı ilişki olduğu (p<0,05), öğretmenlik mesleğine karşı tutumu ve uyum alt boyutu ile yaş durumlarına göre anlamlı ilişki olduğu (p<0,05), öğretmenlik mesleğine tutumun değer alt boyutu ile lise ortalama değişkeni arasında anlamlı bir ilişki olduğu (p<0,05) belirlenmiştir. Öğretmenlik mesleği zor bir meslektir. Öğretmen adaylarının seçiminde akademik başarının yanında öğretmenlik mesleğine yatkınlık ve dayanıklılığı dikkate alacak farklı bir denetimi etkili olabilmesi düşünülmelidir.
Alternatif Dilde Özet: Alternatif dilde abstract bulunmamaktadır. (There is no abstract in another language.)

PDF Formatında İndir

Download PDF