image.jpg

Derginin Adı: Eğitim ve Bilim
Cilt: 2015/40
Sayı: 177
Makale Başlık: Performansa Dayalı Durum Belirlemede Güvenirliğin Genellenebilirlik Kuramında Farklı Desenlerle İncelenmesi
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 30.04.2015
Okunma Sayısı: 1
Makale Özeti: Bu araştırmada, genellenebilirlik kuramında farklı desenler kullanılarak yapılan güvenirlik sınamasıyla, yüzey (facet) sayısı değişiminin güvenirliği nasıl etkilediği incelenmiştir. Araştırma verileri 2011- 2012 Bahar döneminde Kütahya ilinde bir ortaokulda eğitim gören 132 6-7-8. sınıf öğrencisinin rutin olmayan problem çözümüne yönelik sergiledikleri performansların dört puanlayıcı tarafından, göreve özgü analitik ve bütünsel dereceli puanlama anahtarı kullanarak puanlanmasından elde edilmiştir. Araştırmada, bireyin ölçme objesi; görev, puanlayıcı (b:birey, görev:g, p:puanlayıcı) ve dereceli puanlama anahtarı (a:anahtar) çeşidinin değişkenlik kaynağı olarak alındığı bxgxp ve bxgxpxa tümüyle çapraz desenleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, genellenebilirlik kuramında kullanılan desenlerin G ve phi katsayılarını etkilediği, değişkenlik kaynağı sayısı arttıkça ölçmenin amacı bireyin toplam varyansı açıklama yüzdesinin azaldığı görülmüştür. Ayrıca dereceli puanlama anahtarı türünün de ölçümlerin güvenirliğini etkileyebileceği, analitik dereceli puanlama anahtarından elde edilen puanların göreceli olarak bütünsel dereceli puanlama anahtarından elde edilenlere oranla daha yüksek güvenirliğe sahip olduğu bulunmuştur.
Alternatif Dilde Özet: Alternatif dilde abstract bulunmamaktadır. (There is no abstract in another language.)

PDF Formatında İndir

Download PDF