image.jpg

Derginin Adı: Dicle Üniversitesi Elektronik Sosyal Bilimler Enstitü Dergisi
Cilt: 2015/7
Sayı: 1
Makale Başlık: ÜNİVERSİTE EĞİTİMİ SÜRECİNİN SİYASAL DAVRANIŞA ETKİSİ: HARRAN ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ ve İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ KAMU YÖNETİMİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİ ÖRNEĞİNDE
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 3.05.2015
Okunma Sayısı: 1
Makale Özeti: Eğitim ile siyasal davranış arasında güçlü bir ilişkinin bulunduğu yönündeki tespit bilim çevreleri arasında genel kabul görmüştür. Eğitim düzeyi yükseldikçe bireylerin siyasete olan ilgisi artmakta, siyasal etkinlik duygusu güçlenmekte ve bunun sonucunda bireyler, devletin karar ve eylemlerine yönelik farklı düzeylerde siyasal katılımda bulunmaktadırlar. Bu ilişkiden yola çıkarak, çalışmada, eğitimin siyasal davranış üzerindeki etkisini öğrenmek üzere aynı öğrencilerin Birinci Sınıf ile Dördüncü Sınıf arasındaki katılım farkına ve katılımda değişkenlerin rolüne bakılmıştır. Çalışmanın sonucuna göre, genel bir gözlem olarak, Birinci Sınıf’tan Dördüncü Sınıf’a gelindiğinde, öğrencilerin siyasal katılımlarında belirgin bir artışın gerçekleştiği tespit edilmiştir. Cinsiyete göre, Birinci Sınıf’tan Dördüncü Sınıf’a gelindiğinde hem erkek hem de kız öğrencilerin siyasal katılımlarında belli bir artış olmuştur. Ancak kız öğrencilerde iki sınıf arasındaki artış farkı, erkek öğrencilere göre daha yüksektir. Bununla birlikte, erkek öğrenciler daha yüksek oranda siyasete katılmaktadırlar. Etnik aidiyete göre, kendini “Kürt” hisseden öğrencilerde katılım oranındaki artış, kendini “Türk” hisseden öğrencilere göre çok daha yüksektir. Aynı şekilde, namaz kılma özelliklerine göre, “namaz kılmam” diyenlerde ortaya çıkan artış, “her gün” namaz kılarım diyenlere göre çok daha yüksektir. Dolayısıyla, muhafazakarlık arttıkça siyasete olan katılımda da azalma olmaktadır.
Alternatif Dilde Özet: Alternatif dilde abstract bulunmamaktadır. (There is no abstract in another language.)

PDF Formatında İndir

Download PDF