image.jpg

Derginin Adı: Turkish Studies
Cilt: 2015/10
Sayı: 3
Makale Başlık: Eğitim Bilimleri ve Öğretmen Yetiştirme Alanlarında Yüksek Lisans Programlarının İncelenmesi (Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Örneği)
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 7.05.2015
Okunma Sayısı: 2
Makale Özeti: Bu araştırmada, eğitim bilimleri ve öğretmen yetiştirme alanlarında yürütülen yüksek lisans eğitiminde yaşanan sorunları tespit edebilmek amacıyla bu alanlarda yüksek lisans eğitimi alan öğrenciler ile fakültelerde yüksek lisans eğitimi veren öğretim üyelerinin görüşlerine başvurulmuştur. İlişkisel tarama modeline göre tasarlanan araştırmanın örneklemini, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nin Eğitim Bilimleri Enstitüsü’nün Eğitim Programları ve Öğretim, Eğitim Yönetimi ve Teftiş Planlama Ekonomisi, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, Türkçe Eğitimi, İngiliz Dili Eğitimi, Fen Bilgisi Eğitimi ve Sosyal Bilgiler Eğitimi bölümlerinin öğrencileri ve öğretim üyeleri oluşturmaktadır. Araştırma verileri, araştırmacı tarafından uzman görüşü alınarak ve literatür taraması yapılarak geliştiren anket ile toplanmıştır. Veri toplama aracı 5 bölümden oluşmaktadır. Anketin ilk bölümünde katılımcıların kişisel bilgileri yer almaktadır. Diğer bölümler ise öğretim üyelerinin özellikleri, mevcut program, danışman seçimi ve tez-tez konusu durumlarını inceleyen maddelerden oluşmaktadır. Bu bölümlerin tamamı çalışmaya katılacak olan yüksek lisans öğrencilerine uygulanmıştır. Öğretim üyelerine ise mevcut program ile tez-tez konusu bölümleri uygulanmıştır. Anketten elde edilen veriler, yüksek lisans öğrencileri için, öğrenim gördüğü bilim dalı değişkeni dikkate alınarak karşılaştırılmıştır. Öğretim üyeleri için de, akademik unvan ve bilim dalı değişkenleri dikkate alınmıştır. Araştırmadan elde edilen verilere göre öğrenciler yüksek lisans eğitimi veren öğretim elemanlarının bireysel özellikleri, alan bilgisi yeterlilikleri ve meslek bilgisi yeterliliklerini olumlu bulmuşlardır. Öğrenciler, yüksek lisans eğitimi sırasında danışman seçiminin kendileri tarafından yapılması gerektiğini, danışman olan öğretim üyelerinin öğrencilere yeterince zaman ayırmadıklarını, tez konusu bulmakta ve tez yazım kurallarında zorlandıklarını belirtmişlerdir. Öğrenci görüşlerinden mevcut programın içerik boyutunun ve eğitim durumları boyutunun uygun olduğu fakat hedef boyutunun gözden geçirilmesi ve sınama durumlarının süreç temelli olması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. Öğretim üyeleri ise mevcut programın, içerik, eğitim durumları ve sınama durumları boyutlarında öğrencilerle aynı görüşte iken mevcut programın hedef boyutunun öğrencilerin aksine uygun olduğunu savunmuşlardır.
Alternatif Dilde Özet: Alternatif dilde abstract bulunmamaktadır. (There is no abstract in another language.)

PDF Formatında İndir

Download PDF