image.jpg

Derginin Adı: Turkish Studies
Cilt: 2015/10
Sayı: 3
Makale Başlık: Yükseköğretimde Devamsızlık Olgusu ve Nedenlerine İlişkin Öğretim Üyeleri ve Üniversite Öğrencilerinin Görüşleri
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 9.05.2015
Okunma Sayısı: 7
Makale Özeti: Bu araştırmanın amacı “devamsızlık” olgusunun anlamı, nedenleri ve azaltılması için alınabilecek önlemleri derinlemesine incelemektir. Bu amaçla araştırmada “devamsızlık” olgusunun derinlemesine incelenmesi için nitel araştırma desenlerinden olgu bilim deseni kullanılmıştır. Bu araştırmada araştırma amaçlarına ulaşılması için nitel yaklaşım benimsenmiştir. Bu amaçla araştırmada “devamsızlık” olgusunun derinlemesine incelenmesi için nitel araştırma desenlerinden olgu bilim deseni kullanılmıştır. Olgubilim deseni ile farkında olunan ancak derinlemesine ve ayrıntılı bir anlayışa sahip olunmayan olgulara odaklanılması amaçlanmaktadır. Araştırma kapsamında Cumhuriyet Üniversitesi’nin 13 fakültesinden toplam 180 öğrenci ve 52 öğretim elemanından görüş alınmıştır. Araştırma grubunun seçilmesinde maksimum çeşitlilik örnekleme tekniği kullanılmıştır. Kullanılan örnekleme tekniği ile veri sağlayıcıların çeşitliliği sağlanmıştır. Araştırma kapsamında nitel verilerin toplanması için yapılandırılmamış görüşme formu kullanılmıştır. Görüşme formunda her bir alt amaca yönelik olarak birer soru toplam dört soru yer almıştır. Toplanan nitel veriler metin dosyalarına dönüştürülmüş ve kodlamaların yapılması, temaların oluşturulması, bulguların elde edilmesi ve kodlama güvenirliğinin belirlenmesi için NVivo 10 programı kullanılmıştır. Verilerin analizi, içerik analizi yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. İçerik analizi, “Verilerin kodlanması, temaların bulunması, kodlama ve temaların düzenlenmesi, bulguların tanımlanması ve yorumlanması” şeklinde dört aşamada ele alınmıştır. Temalar ve alt temalar araştırmacılar tarafından isimlendirilmiştir. Kodlama güvenirliği için Cohen’sKappa katsayısı incelenmiş ve κ=.91 bulunmuştur. Kodlama güvenirliğinin yüksek olması sonucunda ilgili temalar için frekanslar belirlenmiş ve çıktılar raporlaştırılmıştır. Araştırma sonucunda devamın önemine ilişkin görüşlerin daha yüksek frekansla ifade edildiği görülmüştür. Öğretim üyeleri devamsızlık olgusunun anlamını başarısızlık nedeni olarak tanımlarken, öğrenciler devamsızlık olgusunun anlamını öğrencinin tercihi ve (zorunluluğu) kaldırılması gereken durum olarak ifade etmişlerdir.
Alternatif Dilde Özet: Alternatif dilde abstract bulunmamaktadır. (There is no abstract in another language.)

PDF Formatında İndir

Download PDF