image.jpg

Derginin Adı: Turkish Studies
Cilt: 2015/10
Sayı: 3
Makale Başlık: Erken Müdahale Programlarının Çeşitli Değişkenler Açısından İrdelenmesi: Erken Çocukluk Eğitimine Yapılan Yatırım Geleceğe Yapılan Yatırım Mıdır?
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 9.05.2015
Okunma Sayısı: 5
Makale Özeti: Okul öncesi dönemde çocukların daha iyi bir geleceğe sahip olması amacıyla erken çocukluk eğitiminde çeşitli erken müdahale programları uygulanmaktadır. Erken müdahale programları görünürde farklı amaçlara hizmet ediyor gibi algılansalarda özlerinde ortak olarak çocukların bütünsel gelişimlerini koruyarak ülkeyi toplumsal refaha eriştirmeyi amaçlamaktadırlar. Bu çalışmada erken çocukluk eğitimine yapılan yatırımların erken müdahale programları çerçevesinde sosyal, toplumsal, ekonomik ve siyasal açıdan önemleri alan yazın ışığında tartışılmaktadır. Erken çocukluk döneminde uygulanan nitelikli programlar sayesinde risk altındaki çocukların akranlarıyla benzer eğitimler alarak hayata geriden değil aynı çizgiden başlamaları sağlanmaktadır. Bu programlara dâhil olan risk altındaki çocuklar yetişkinlik çağına eriştiklerinde suça karışmayarak, iyi bir işe girerek ve yaşadıkları risklerden arınıp kendi çocuklarına daha iyi bir gelecek sağlayarak aldıkları nitelikli eğitimin çıktılarını topluma iade etmiş olurlar. Çocukların sosyal yönden güçlendirilmesi için yapılacak erken müdahale çalışmaları gelecekte de toplumsal düzenin korunması ve sosyal refahın sürdürülmesinde oldukça önemlidir. Bu makale ile erken çocukluk eğitimine yapılan yatırımlar erken müdahale programları çerçevesinde incelenmiş yok denecek kadar az yerli çalışmalara bir yenisini eklenmesi ve ilgililerin dikkatinin bu konuya çekilmesi amaçlanmaktadır. Sözü edilen erken müdahale hizmetlerinin kısa ve uzun dönemli çıktıları ve fayda/maliyet analizleri incelenmiştir. Ayrıca program etkilerinin çocuğun kendisinden yola çıkarak bulunduğu topluma kadar genişleyen halkalar bütününde hangi halkaya kadar yayıldığı üzerinde durulmuştur.
Alternatif Dilde Özet: Alternatif dilde abstract bulunmamaktadır. (There is no abstract in another language.)

PDF Formatında İndir

Download PDF