image.jpg

Derginin Adı: Asya Öğretim Dergisi
Cilt: 2014/2
Sayı: 3
Makale Başlık: 100 TEMEL ESERLERDE YER ALAN DEĞERLERLE DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ ÖĞRETİM PROGRAMINDAKİ DEĞERLERİN UYUMU
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 18.05.2015
Okunma Sayısı: 5
Makale Özeti: Özet- Bu araştırmada Milli Eğitim Bakanlığı’nın ilköğretim okulları için tavsiye ettiği"100 Temel Eser” listesinde belirtilen eserlerde yer alan değerler ile İlköğretim Din kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretim Programı'nda verilen değerlerin uyumunu incelenmiştir. Araştırmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın veri kaynağını, Milli Eğitim Bakanlığı’nın ilköğretim okulları için tavsiye ettiği “ 100 Temel Eser” okuma kitapları serisi; çalışma grubunu ise 100 temel eser serisindeki kitapların sayfa sayılarına göre gruplandırılması sonucu, bu eserler arasından maksimum çeşitlilik örnekleme yöntemi seçilen on iki (12) yerli yazarlı ve dokuz (9) yabancı yazarlı olmak üzere toplam yirmi bir (21) kitap oluşturmaktadır. Çalışma grubunu oluşturan yerli ve yabancı yazarlı kitaplarda bulunan değerler incelenmiş, incelenen yerli ve yabancı yazarlı kitaplarda yer alan değerler tespit edilmiştir. İncelenen yerli ve yabancı yazarlı kitaplarda en fazla bulunan değerler, sevgi, yardımseverlik, saygı, estetik, dostluk, cesaret, merhamet, doğruluk, iyi niyet, güvenirlik, fedakârlık, sorumluluk değerleridir. En az bulunan değerler ise bilimsellik, emaneti korumak, ibadet yerlerine saygı, tarihsel mirasa duyarlılık, Türk Bayrağı’na ve İstiklal Marşı’na saygı, demokrasi bilinci, doğal çevreye duyarlılık, görgülü olmak, sağlıklı olmaya önem verme, tutumluluk ve Türk büyüklerine saygı değerleri olmuştur. İncelenen kitaplarda din kültürü ve ahlak bilgisi öğretim programında yer alan değerlerden, iffet değerinin hem yerli hem de yabancı yazarlı eserlerde hiç yer almadığı tespit edilmiştir. Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretim programında yer alan değerlerden ibadet yerlerine saygı ve iffet değerlerine yerli yazarlı kitaplarda hiç yer verilmemiştir. Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretim programında yer alan değerlerden bağımsızlık, doğa sevgisi, emanet korumak, gazilik, görgülü olmak, hoşgörü, iffet, kadirşinaslık, millet sevgisi, sağlıklı olmaya önem verme, şehitlik, tarihsel mirasa duyarlılık, tutumluluk, Türk büyüklerine saygı, Türk Bayrağına ve İstiklal Marşına saygı değerlerine yabancı yazarlı eserlerde hiç yer verilmediği tespit edilmiştir.
Alternatif Dilde Özet: Alternatif dilde abstract bulunmamaktadır. (There is no abstract in another language.)

PDF Formatında İndir

Download PDF