image.jpg

Derginin Adı: SUJE
Cilt: 2011/1
Sayı: 2
Makale Başlık: 6.-7. Sınıf Türkçe ve Türk Kültürü Ders Kitabının Okunabilirliği ve Hedef Yaş Düzeyine Uygunluğu: Fransa Örneği
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 2.02.2012
Okunma Sayısı: 21
Makale Özeti: Ders kitapları, öğretmenle öğrenci arasında kurulan iletişimin ilk ve en önemli basamağını oluşturmaktadır. Bu iletişimin baştan itibaren yerinde ve nitelikli kurulması hem öğrencinin ilerideki başarısını doğrudan etkileyecek hem de öğretmenin ders içi verimliliğine katkıda bulunacaktır. Bu çalışma, yurt dışında verilmekte olan Türkçe ve Türk Kültürü derslerinde kullanılan kitapların öğretmen ile öğrenci arasında nitelikli bir iletişim aracı olup olmadığını tartışmaya açmayı hedeflemektedir. Bu bağlamda TTKB’nın 16.11.2009 tarih ve 201 sayılı kararıyla kullanılmakta olan 6.-7. Sınıf Türkçe ve Türk Kültürü ders kitaplarının hedef yaş düzeyine uygunluğu bazı uluslararası testlerle denenmiş, ayrıca Fransa/Paris Eğitim Müşavirliği yetki alanı içindeki okullarda öğrenim gören iki dilli Türk öğrencilerle de kitaptaki metinlerin okunabilirliği sınanmıştır. Betimsel tarama modeli ile gerçekleştirilen çalışmanın sonuçları 6.-7. sınıflara okutulmakta olan Türkçe ve Türk Kültürü ders kitaplarının okunabilir olmaktan uzak olduğunu ortaya koymaktadır.
Alternatif Dilde Özet: Alternatif dilde abstract bulunmamaktadır. (There is no abstract in another language.)

PDF Formatında İndir

Download PDF