image.jpg

Derginin Adı: Kırıkkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Cilt: 2013/3
Sayı: 2
Makale Başlık: ALİ NİHÂNÎ YOZGADÎ’NİN MENÂKIB-I MURTAZAVİYYE ADLI ESERİNDE, HZ. ALİ HAKKINDA RİVAYET EDİLEN BAZI HADİSLER VE BU HADİSLERİN İŞLENİŞİ
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 27.05.2015
Okunma Sayısı: 1
Makale Özeti: Kur ’ an-ı Kerîm’ den sonra İslâm dininin temel kaynaklan arasında gelen hadis, ihtilâfa düşülen konularda insanları aydınlatan, böylece hidâyet ve rahmet kaynağı olan Kur ’ an-ı Kerîm ’ in kendisine indirildiği Peygamber ’ in sözü olarak üstün bir değer taşır. Hazret-i Peygamber’in vazifesi, genel manâda ve İslâm’ın koyduğu prensipler çerçevesi içinde, insanları tek Allah inancına davetten ibarettir. Hz. Peygamber’in insanlara sözleriyle açıkladığı, fiilleriyle uygulanışını gösterdiği İlâhi emir ve hususların hemen hepsi Kur’an’da yer almayıp hadislerle açıklık kazanmış, İslâm hukûkunun birçok meselesi hadislerde verilen bilgilerle çözüme kavuşturulmuştur. Hz. Peygamber’in, İlâhi emir ve yasakların yanında, sahabelerin faziletleriyle ilgili hadisleri olduğu gibi, başta dört halife olmak üzere gerek gruplar halinde gerekse tek tek sahabelerin fazileti hakkında hadisleri de vardır. Bilindiği üzere Hz. Ali, Peygamber’in amcası Ebû Tâlib’in oğlu ve aynı zamanda neslinin devamına da vesile olan kızı Fâtıma’nın kocasıdır. Dolayısıyla Hz. Peygamber, kendisini “ilim şehrinin kapısı” diye vasıflandırdığı Hz. Ali hakkında; onun üstün meziyetlerini, ahlâkını, şecâatini vs. tasvir eden sözler söylemiş veya söylediği sözler râviler tarafından nakl edilerek, yazıya geçirilmiş ve günümüze kadar gelebilmiştir. Bu makalede, Bektaşî tarikatına mensup Ali Nihânî Yozgadî (1835 1906)’nin, Menâkıb-ı Murtazaviyye adlı eserinde; Hz. Peygamber’in, Hz. Ali hakkında rivâyet ettiği bazı hadisler ele alınacak, hadislerin işlenişi hakkında bilgi verilecektir.
Alternatif Dilde Özet: Alternatif dilde abstract bulunmamaktadır. (There is no abstract in another language.)

PDF Formatında İndir

Download PDF