image.jpg

Derginin Adı: Kırıkkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Cilt: 2014/4
Sayı: 1
Makale Başlık: ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİNİN BÖLGE EKONOMİLERİNDEKİ ETKİNLİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI: KAYSERİ VE SİVAS ÖRNEĞİ
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 27.05.2015
Okunma Sayısı: 3
Makale Özeti: Kalkınma dönemi ile ilk kez Bursa’da faaliyete geçirilen Organize Sanayi bölgeleri daha sonraki yıllarda tüm Türkiye’ye yayılmıştır. Organize sanayi bölgeleri sadece gelişmekte olan ülkeler için değil aynı zamanda gelişmiş ekonomiler açısından da çok önemlidir. Özellikle gelişmekte olan ve geri kalmış ekonomilerin yetersiz oldukları konuların başında düzenli ekonomik yapıların oluşturulması için organize olmuş bölge yapılarının ve yeterli parasal imkanlarının olmadığı görülmektedir. Organize sanayi bölgeleri belirli düzen içerisinde aynı sektör işletmelerinin bir araya geldiği gibi farklı sektörden işletmelerin de bir araya geldiği yerlerdir. İşletmeler açısından bakıldığı zaman organize sanayi bölgeleri hem rekabet oluşturma hem de sinerji oluşturma açısından oldukça uygun alanlardır. Bu bağlamda, çalışma Sivas ve Kayseri illerinde kurulmuş olan Organize Sanayi Bölgelerinin bölge ekonomilerindeki etkinliğini araştırılmasıdır. Veri toplama süreci anket uygulanarak tamamlanmıştır. Farklılıkların ve benzerliklerin tespit edilebilmesi için parametrik ve parametrik olmayan hipotez testlerinden yararlanılmıştır. Buna ek olarak ise betimleyici istatistikler de verilmiştir. Toplamda Sivas ili için 312 ve kayseri ili için de 300 olmak üzere 612 adet anket uygulanmıştır. Genel olarak bakıldığında Sivas ve Kayseri illerinde, katılımcıların organize sanayi bölgeleri ve teşvik kanunu hakkındaki görüşleri olumlu olduğu yönündedir.
Alternatif Dilde Özet: Alternatif dilde abstract bulunmamaktadır. (There is no abstract in another language.)

PDF Formatında İndir

Download PDF