image.jpg

Derginin Adı: SUJE
Cilt: 2011/1
Sayı: 2
Makale Başlık: Fen Bilgisi Öğretmen Adaylarının Çözeltiler Konusundaki Kavram Yanılgılarının Giderilmesinde Kavramsal Değişim Metinlerinin Etkisi
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 2.02.2012
Okunma Sayısı: 215
Makale Özeti: Bu çalışmada çözeltiler konusunda Fen Bilgisi Öğretmenliği 3. sınıf öğrencilerinde var olan kavram yanılgılarının giderilmesinde kavramsal değişim metinlerinin etkisi araştırılmıştır. Çalışma yarı-deneysel bir çalışma olup, ön test-son test kontrol gruplu araştırma modeline göre düzenlenmiştir. Veriler, araştırmacılar tarafından hazırlanan, açık uçlu ve öğrencilerin cevaplarının nedenlerini yazmalarını isteyen 20 sorudan oluşan kavram yanılgıları belirleme (KYBT) testi ile toplanmıştır. Çalışmaya Kırıkkale Üniversitesi ve Ahi Evran Üniversitesi Fen Bilgisi Öğretmenliği Bölümü 3. sınıf öğrencilerinden toplam 45 kişi katılmıştır. Öğrencilerin çözeltiler konusunda sahip oldukları kavram yanılgıları çalışma başlangıcında KYBT ile tespit edilmiştir. Çözeltiler konusu 3 hafta boyunca deney grubundaki öğrencilere kavramsal değişim metinleri kullanılarak anlatılırken, kontrol grubundaki öğrencilere konu geleneksel öğretim yöntemleriyle anlatılmıştır. Çalışma sonunda, deney ve kontrol grubuna son test olarak KYBT tekrar uygulanmıştır. Öğrencilerin sorulara verdiği cevapların nicel verileri SPSS 15 programında ilişkili ve ilişkisiz örneklemler için t-testi kullanılarak analiz edilmiştir. Öğrencilerin cevaplarını açıkladığı kısımdaki nitel veriler ise içerik analizi yöntemi kullanılarak araştırmacılar tarafından oluşturulan kategorilere göre her bir araştırmacı tarafından ayrı ayrı analiz edilmiş ve öğrencilerdeki kavram yanılgıları belirlenmiştir. Öğrencilerin, çözeltiler konusu ile ilgili olarak sahip oldukları kavram yanılgılarının giderilmesinde kavramsal değişim metinlerinin kullanımının, geleneksel öğretim yöntemine göre belirgin şekilde etkili olduğu tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçlar dikkate alınarak öneriler sunulmuştur.
Alternatif Dilde Özet: Alternatif dilde abstract bulunmamaktadır. (There is no abstract in another language.)

PDF Formatında İndir

Download PDF