image.jpg

Derginin Adı: AKADEMİK ARAŞTIRMALAR VE ÇALIŞMALAR DERGİSİ
Cilt: 2011/3
Sayı: 5
Makale Başlık: PARA POLİTİKASINDA ŞEFFAFLIK UYGULAMALARI: ÇEŞİTLİ ÜLKE VE TÜRKİYE DENEYİMLERİ
Makale Alternatif Dilde Başlık: Transparency Practices in Monetary Policy: The Experiences in Various Countries and Turkey
Makale Eklenme Tarihi: 29.05.2015
Okunma Sayısı: 2
Makale Özeti: Bu çalışmanın amacı para politikasında şeffaflık uygulamalarının para politikasının etkinliği üzerine olan etkisini incelemek ve çeşitli ülkeler ile Türkiye’ye ait şeffaflık uygulamalarını analiz etmektir. Para politikasının şeffaflığının sağlanması fiyat istikrarı amacını gerçekleştirmeye çalışan ülkeler için bir gerekliliktir. Bunu nedeni para politikasında şeffaflığın sağlanmasının para politikasının güvenirliliğini ve böylece etkinliğini artırması bunun da düşük enflasyona katkıda bulunmasıdır. Gelişmiş ülke örnekleri para politikası uygulamalarında kamuoyunun bilgilendirilmesine yönelik kapsamlı bir bilgi akışının sağlandığını göstermektedir. Söz konusu ülke örneklerine benzer biçimde Türkiye’de de özellikle son yıllarda şeffaflık ile ilgili önemli adımlar atılmıştır. Para politikasının temel amacı olan fiyat istikrarının devamlılığının sağlanması için para politikasında şeffaflık uygulamalarının devam ettirilmesi ve geliştirilmesi gerekmektedir.
Alternatif Dilde Özet: The purpose of this paper is to investigate the effects of monetary policy transparency practices on the effectiveness of monetary policy and to analyze transparency practices of various countries and Turkey. Ensuring the transparency of monetary policy is a requirement for countries striving to achieve price stability. The reason of this is that ensuring the transparency in monetary policy increases the monetary policy credibility and effectiveness and thus contributes to low inflation. The examples of the developed countries demonstrate that a comprehensive flow of information has been provided in monetary policy applications for raising public awareness. Similar to these countries, especially in recent years, important steps have been taken on transparency in Turkey. To ensure the continuity of price stability, which is the main objective of monetary policy, the transparency applications in monetary policy should be maintained and improved.

PDF Formatında İndir

Download PDF