image.jpg

Derginin Adı: Eğitim ve Bilim
Cilt: 2013/38
Sayı: 168
Makale Başlık: İlköğretim Okulu Öğretmen Adaylarının Ahlak ve Ahlak Eğitimi Algıları ve Tanımları
Makale Alternatif Dilde Başlık: Elementary School Teacher Candidates’ Perceptions and Definitions on Morality and Moral Education
Makale Eklenme Tarihi: 29.11.2014
Okunma Sayısı: 1
Makale Özeti: Bu çalışmanın amacı, öğretmen adaylarının ahlak ve ahlak eğitimini nasıl tanımladıklarını belirlemek, hizmet öncesi eğitimlerini öğretmenlik hayatlarında ahlak eğitimine değinmek için ne derece yeterli gördüklerini değerlendirmek ve öğrencilerin ahlak gelişimlerine nasıl katkı sağlamayı planladıklarını belirlemektir. Bu tarama çalışmasına, 84 öğretmen adayı gönüllü olarak katılmıştır. Tarama yöntemi kullanılarak veriler toplanmış ve içerik analizi yapılmıştır. Katılımcılar ahlakı, dürüstlük, saygılı olma ve sosyal kurallar gibi başlıklar altında evrensel değerlere atıfta bulunarak açıklamışlardır. Ahlak eğitiminde öncelikli sorumluluğun ailelere ait olduğunu vurgulayan katılımcılar, öğretmenlerin rolünün ancak ailede verilen eğitimin destekleyicisi olabilmek olduğunu belirtmişlerdir. Sosyal çevre ve medyanın olumsuz etkisini eleştiren katılımcılar, Sınıf Yönetimi ve Gelişim ve Öğrenme derslerinde kullanılacak örnek olay çalışmalarının, ahlak eğitimine değinmek için etkili bir yol olacağını belirtmişlerdir.
Alternatif Dilde Özet: The purpose of this study was to understand how elementary school teacher candidates define morality and moral education, (ii) evaluate their pre-service education in terms of their preparation for the role of supporting moral development of their prospective students, and (iii) envision their role in students’ moral development. Data were collected by using a survey questionnaire which required content analysis. The findings showed that teacher candidates (N=84) defined morality around universal values such as honesty, respectfulness and social rules. According to teacher candidates, raising a moral person was initially the responsibility of families, teachers’ role was complementary. The negative effect of media and social surrounding were criticized by the participants. Teacher candidates had concerns related to how to address moral development in their professional lives and thought that Classroom Management and Development and Learning courses were important for addressing moral issues through cases.

PDF Formatında İndir

Download PDF