image.jpg

Derginin Adı: Turkish Studies
Cilt: 2015/10
Sayı: 3
Makale Başlık: Kaynaştırma Eğitimi İle İlgili Duygular, Tutumlar Ve Kaygılar Ölçeği’nin Türkçe Uyarlama, Gerçeklik Ve Güvenirlik Çalışması
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 7.05.2015
Okunma Sayısı: 15
Makale Özeti: Bu araştırmanın amacı, orijinali Chris Forlin, Chris Earle, Tim Loreman ve Umesh Sharma (2011) tarafından geliştirilen Kaynaştırma Eğitimi İle İlgili Duygular, Tutumlar ve Kaygılar Ölçeğinin (KEİDTKÖ) Türkçeye uyarlama çalışmasını yapmaktır. Ölçek, geçerlik ve güvenirliğinin saptanması amacıyla, araştırma grubu tesadüfi örnekleme yöntemiyle seçilmiş olup Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık ve Türkçe Öğretmenliği bölümlerindeki 100 öğretmen adayına uygulanmıştır. Ölçeğin yapı geçerliliğine ilişkin bulgular açımlayıcı faktör analizi (Exploratory Factor Analysis) (EFA) yöntemi ile sağlanmıştır. Açımlayıcı faktör analizi sonucunda ölçeğin 4 boyutlu olduğu tespit edilmiştir. Buna göre ölçeğin birinci boyutu; Kaynaştırma Eğitimi Gerekliliği İnancı, ikinci boyutu; Kaynaştırma Eğitiminde Kaygı, üçüncü boyutu; Kaynaştırma Eğitiminde Stres ve dördüncü boyutu; Kaynaştırma Eğitiminde Önyargı boyutudur. Ölçeğin İngilizce olan orijinal formda yer alan 9. madde, ölçüte uygunluk göstermediği ve hiçbir faktöre dâhil olmadığı için faktör analizi sonucunda ölçeğin Türkçeye çevrilmiş formundan çıkartılmıştır. Ölçek, son hali ile 14 madde içermektedir. Kaynaştırma Eğitimi İle İlgili Duygular, Tutumlar ve Kaygılar Ölçeğini’nin Türkçe formunun güvenirlik çalışması Cronbach Alpha testi ile yapılmış ve ölçeğin iç tutarlık katsayısı .87 olarak bulunmuştur. Ayrıca ölçeğin alt boyutlarının güvenirlik çalışması yine Cronbach Alpha testi ile yapılmış ve iç tutarlık katsayıları sırasıyla birinci boyut için .85, ikinci boyut için .87, üçüncü boyut için .84 ve dördüncü boyut için .86 olarak bulunmuştur. Elde edilen sonuçlar ölçeğin Türkiye’de de kullanılabileceğini göstermiştir.
Alternatif Dilde Özet: Alternatif dilde abstract bulunmamaktadır. (There is no abstract in another language.)

PDF Formatında İndir

Download PDF