image.jpg

Derginin Adı: INTERNATIONAL JOURNAL OF EARLY CHILDHOOD SPECIAL EDUCATION
Cilt: 2015/7
Sayı: 1
Makale Başlık: A Mother-Child Interaction Intervention for Mothers of Toddlers with Visual Impairments
Makale Alternatif Dilde Başlık: Görme Yetersizliği Olan Küçük Çocuğa Sahip Türk Annelerine Yönelik Bir Anne-Çocuk Etkileşimi Müdahalesi
Makale Eklenme Tarihi: 1.10.2015
Okunma Sayısı: 1
Makale Özeti: This study aimed to develop a mother-child interaction intervention for Turkish mothers of toddlers with visual impairments (VI). An action research was conducted with two mother-child dyads in order to capture the mediating and impeding factors in an interaction intervention. Data were gathered via diaries, the Maternal Interactional Behavior Checklist, semi-structured interviews and all meetings and intervention sessions were audio and video taped. Inductive micro and macro- analyses were used in data analysis. Findings showed improvements in attainment and generalization of target maternal interactional behaviors which in turn resulted in improved child interactional behaviors. Results also shed light on the mediating and the impeding factors regarding the procedures undertaken during the course of the study; including the target maternal behaviors, the instructional context and the setting. Taken together, the impact of a systematic parent-child interaction intervention in the field of VI for Turkish mother-child dyads was shown for all participants with important implications for future research.
Alternatif Dilde Özet: Bu araştırmada, görme yetersizliği olan küçük çocuğa sahip Türk annelerine yönelik bir anne-çocuk etkileşimi müdahalesinin geliştirilmesi hedeflenmiştir. İki anne-çocuk çiftiyle yürütülen eylem araştırmasında, bir etkileşim müdahalesinde karşılaşılabilecek destekleyici ve olumsuz etmenlerin belirlenmesine odaklanılmıştır. Veriler günlükler, Anne Etkileşim Davranışları Kontrol Listesi ve yarı yapılandırılmış görüşmeler yoluyla toplanmış, tüm toplantı ve müdahale oturumlarının ses ve görüntü kayıtları alınmıştır. Veri analizinde tümevarımsal mikro ve makroanalizden yararlanılmıştır. Bulgular, annelerin hedef davranışların kazanımı ve genellenmesinde anlamlı gelişmeler gösterdikleri ve çocukların etkileşim davranışlarının da buna bağlı olarak geliştiği yönündedir. Analiz sonuçları aynı zamanda seçilen hedef davranışlar, öğretim bağlamı ve öğretim ortamlarına göre karşılaşılan destekleyici ve olumsuz etmenleri ortaya koymuştur. Sonuç olarak bu araştırmada, ileri araştırmalara da ışık tutacak şekilde görme yetersizlikleri alanında Türk anne-çocuk çiftleri için uygulanacak sistematik bir etkileşim müdahalesinin katılımcılarda yarattığı değişimleri ortaya koymak mümkün olmuştur.

PDF Formatında İndir

Download PDF