image.jpg

Derginin Adı: Eğitimde ve Psikolojide Ölçme ve Değerlendirme Dergisi
Cilt: 2015/6
Sayı: 1
Makale Başlık: Açık Uçlu Maddelerde Farklı Yaklaşımlarla Elde Edilen Puanlayıcılar Arası Güvenirliğin Değerlendirilmesi
Makale Alternatif Dilde Başlık: The Evaluation of Rater Reliability of Open Ended Items Obtained from Different Approaches
Makale Eklenme Tarihi: 30.01.2016
Okunma Sayısı: 6
Makale Özeti: Bu araştırmada puanlayıcılar arası güvenirliğin belirlenmesinde kullanılabilecek dört farklı yaklaşım üzerinde durulmuştur: korelasyon, ortalamaların karşılaştırılması, uyuşma yüzdesi ve genellenebilirlik kuramı. Bu bağlamda 43 öğrencinin on açık uçlu maddeye verdikleri cevapların iki puanlayıcı tarafından puanlanmasıyla oluşturulan veri setine uygulanan yaklaşımlar ile elde edilen güvenirlik değerlerinin, değer aralıkları ve hesaplanma farklılıklarından dolayı farklılaştığı görülmüştür. Çalışma kapsamında ele alınan yaklaşımlar ile elde edilen güvenirlik kestirimlerindeki en yüksek değer 0,90 olarak genellenebilirlik kuramı ile elde edilmiştir. Bu sonucun yanı sıra, hesaplanan basit korelasyonda yüksek düzeyde ve pozitif yönlü (0,74) bir ilişki ortaya çıkmıştır. Puanlayıcılar arası uyuşma yüzdesiyle kestirilen tam uyum % 58,9 olarak belirlenmiştir. Son olarak, maddeler ayrı ayrı incelendiğinde; puanlayıcıların ortalamaları arasında üç maddede anlamlı bir farklılık çıkmakla beraber genel ortalamada anlamlı bir fark çıkmamıştır. Araştırma kapsamında ele alınan yaklaşımlar içerisinde en karmaşık görünen genellenebilirlik kuramı olmasına rağmen, bu yöntemin pek çok hata kaynağını aynı anda ele alabilme özelliği, diğer yöntemlere göre bir avantaj olarak düşünülebilir. Bu sebeple, özellikle puanlayıcı güvenirliğinin belirlenmesinde kullanılması önerilebilir.
Alternatif Dilde Özet: In this study, four approaches to the estimation of interrater reliability are studied: correlation, comparison of means, percentage of agreement, and generalizability theory. For the data- composed of ratings for 43 students on ten items by two raters- the reliability estimates varied because of the situation that the ranges of the obtained values by used approaches and different calculation processes. The highest estimate was 0.90 which is estimated by G theory. Besides this result, it was obtained that there was positive and high c orrelation coefficient (0.74). The estimate of percentage of exact matches of agreement between the two raters was found as 58.9 %. Finally, although there were no statistically differences between general mean of scores, there were statistical differences among three of the items by means of rater scoring. Although G theory seems more complex than the other methods illustrated in the study, it yields more information than the other methods because of handling multiple sources of error at the same time. Therefore, it is proposed to be used when estimating interrater reliability.

PDF Formatında İndir

Download PDF