image.jpg

Derginin Adı: Üstün Yetenekliler Eğitimi Araştırmaları Dergisi
Cilt: 2015/3
Sayı: 2
Makale Başlık: The Effect of Cyber Bullying Sensibility Improvement Group Training Program on Gifted Students
Makale Alternatif Dilde Başlık: Siber Zorbalığa Karşı Duyarlılık Geliştirme Grup Psiko Eğitim Programının Üstün Yetenekli Öğrenciler Üzerindeki Etkisi
Makale Eklenme Tarihi: 1.02.2016
Okunma Sayısı: 3
Makale Özeti: The aim of this study was to test the effectiveness of the Sensibility Development Group Training Program against Cyber-bullying in raising awareness around cyber-bullying and reducing cyber-bullying behaviors in gifted students. The program specifically targeted gifted students who were at risk of exposure to cyber-bullying behaviors. For this study, an experimental design with a control group was used (N = 16). The Cyber-bullying Sensibility Scale (CBSS) was administered to the experimental and the control groups before and after the program. Statistical analyses indicate that there was a significant difference between CBSS pre-and-post-test scores in the experimental group. No significant difference was found for the control group, suggesting that the program was effective in helping students develop a level of sensibility against cyber-bullying. No significant difference was found between pre-and-post-tests with respect to students’ engagement with cyber-bullying behaviors. The implications for prevention and intervention programs were discussed.
Alternatif Dilde Özet: Bu çalışma, üstün yetenekli öğrencilerin siber zorbalık mağduru olmamaları konusunda bilinçlenmelerini sağlamak amacıyla geliştirilen “Siber Zorbalığa Karşı Duyarlılık Geliştirme Grup Psiko Eğitim Programının etkililiğini test etmek için yapılmıştır. Araştırma ön-test son-test kontrol gruplu deneysel bir araştırma niteliğindedir. Araştırma doğrultusunda yedinci ve sekizinci sınıf üstün yetenekli öğrencilerinden dördü kız, dördü erkek olmak üzere sekizer kişilik deney ve kontrol grubu oluşturulmuş ve sekiz oturumdan oluşan grup rehberliği programı deney grubuna uygulanmıştır. Deney ve kontrol grubu öğrencileri 2013-2014 eğitim yılında Özel Merter Fatih İlköğretim Okulu'na devam eden yedinci ve sekizinci sınıf üstün yetenekli öğrencilerden oluşturulmuştur. Program öncesinde ve sonrasında deney ve kontrol grubuna "Siber Zorbalığa İlişkin Duyarlılık Ölçeği" uygulanmıştır. Yapılan istatistik analizler sonucunda düzenlenen Siber Zorbalığa Karşı Duyarlılık Geliştirme Grup Eğitim Programının uygulandığı üstün yetenekli öğrencilerle uygulanmadığı öğrencilerin duyarlılık düzeyleri arasında, uygulanan öğrencilerin lehinde bir fark olduğu söylenebilir. Araştırma sonucunda, geliştirilen grup programı, farklı öğrenci gruplarında ve daha çok öğrenciyle de uygulanması, grup programının etkililiği, sosyo-ekonomik durum, cinsiyet, kişilik özellikleri vb. gibi diğer değişkenlerle de test edilmesi, programının etkisinin kalıcılığını test etmek için devam çalışmaları yapılması ve özellikle okul rehberlik servislerinin, bu eğitim programını, siber mağdur olma potansiyeli taşıyan üstün yetenekli öğrencilere yönelik daha büyük gruplarda ve sınıf bazında uygulaması önerilmiştir.

PDF Formatında İndir

Download PDF