image.jpg

Derginin Adı: Eğitimde Kuram ve Uygulama / Journal of Theory and Practice in Education
Cilt: 2016/12
Sayı: 1
Makale Başlık: Ortaokul Öğrencilerinin Küresel Isınma ve Ozon Tabakasının İncelmesi Konularındaki Bilişsel Yapıları
Makale Alternatif Dilde Başlık: Middle School Students’ Cognitive Structures About Global Warming And Ozone Layer Depletion
Makale Eklenme Tarihi: 27.02.2016
Okunma Sayısı: 7
Makale Özeti: Bu çalışma 7 ve 8. sınıf öğrencilerinden oluşan 50 kişilik bir öğrenci grubunun küresel ısınma ve ozon tabakasının incelmesi konularındaki kavramsal anlamalarını ortaya çıkarmak amacıyla yapılmıştır. Öğrencilere öncelikle bu iki konuda çizim yaptırılmış, ardından Küresel Isınma Anketi uygulanmış ve son olarak da anket sorularına verilen cevaplara göre seçilen öğrencilerle yarı yapılandırılmış görüşmeler düzenlenmiştir. Anketin sonucunda iki sınıf seviyesi arasında anlamlı bir farkın olmadığı, çizimlerin içerik analizleri sonucunda öğrencilerin genel olarak benzer kavramsal anlamalara sahip oldukları ve görüşme sonuçlarına göreyse her iki sınıfta da hem ortak hem de farklı kavramsal yapıların oluştuğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca 7. sınıf fen ve teknoloji dersinde bu konuyla ilgili yapılan öğretimin öğrencilerin yeni kavramları anlamlandırmaları konusunda yeterince etkili olmadığı, tersine var olan kavram yanılgılarını farklı bir boyuta taşıdığı görülmüştür.
Alternatif Dilde Özet: This study aims to investigate students’ conceptual understanding about global warming and ozone layer depletion. The study was conducted with 50 middle school students in years 7 and 8. Initially, the students were instructed to make drawings, and then a Global Warming Questionnaire was implemented. Finally, semi-structured interviews were conducted with the students who were selected based on the answers they gave to the questionnaire. According to the result of the questionnaire, there was no significant difference between the grade levels. According to the results of content analysis of drawings, the students of both grade levels were found to have broadly similar conceptual understandings. The interviews indicated that, in both classes, common and different conceptual structures occurred. Also, it was revealed that the instruction given about these topics at science and technology course at 7th grade was not effective enough for the students to deal with alternative conceptions.

PDF Formatında İndir

Download PDF