image.jpg

Derginin Adı: Eğitim ve Bilim
Cilt: 2016/41
Sayı: 184
Makale Başlık: Eğitim Fakültesi Lisans Öğrencilerinin Çokkültürlü Eğitime Dair Tutumları
Makale Alternatif Dilde Başlık: Multicultural Education: The Challenges and Attitudes of Undergraduate Students in Turkey
Makale Eklenme Tarihi: 15.05.2016
Okunma Sayısı: 3
Makale Özeti: Çokkültürlü eğitim, öğrencilerin farklılıklarını yadsımadan onları önemsemesi ve eşit bir ortamda eğitimin devam etmesini sağlayan bir süreçtir. Çokkültürlü eğitim, bir süreç içerisinde eğitimsel bir reform hareketidir ve öğrencinin ırk, etnik kimlik, sosyal sınıf gibi farklılıklarından dolayı herhangi bir fırsat eşitsizliği yaşamaması savunan bir eğitim reformudur. Bu çalışmanın amacı, İstanbul’daki eğitim fakültesi lisans öğrencilerinin çokkültürlü eğitime dair tutumlarını belirlemektir. Bu kapsamda eğitim fakültesi lisans öğrencilerinin cinsiyet, etnik kimlik, üniversite türü (özel/devlet) ve bölüm değişkenlerine göre görüşleri arasında anlamlı farkların olup olmadığı incelenmiştir. Çalışmada nicel araştırma yöntemi kullanılmış olup, Mann Whitney U Test ve Kruskal Wallis Test analizlerine başvurulmuştur. Çalışmada verileri toplayabilmek için bir ölçek geliştirilmiştir. Ölçeğin geçerlik ve güvenirlik analizleri için pilot uygulamalar yapılmıştır. Ölçek tek boyutlu olarak ele alındığında güvenirliğine ilişkin Cronbach-Alpha iç tutarlık katsayısı 0.83 bulunmuştur. Alana kazandırılan bu ölçeğin uygulanması sonucunda 967 katılımcı araştırmaya cevap vermiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre, eğitim fakültesi lisans öğrencilerinin çokkültürlü eğitime dair görüşleri olumlu çıkmıştır. Ölçek 3 ayrı faktöre ayrılmıştır. Bunlar; çokkültürlü eğitimin sonuçları, üniversite eğitiminin çokkültürlü eğitime etkisi ile eğitim ve adalet şeklindedir.
Alternatif Dilde Özet: Multicultural education is a process that attaches importance to the differences between students and makes no attempt to deny their existence. This ensures that the process continues in an egalitarian manner. Multicultural education is an educational reform movement that exists within the context of a wider process of societal reform and supports the principle that no inequality of educational opportunity should exist on account of differences of race, ethnicity, identity or social class. The purpose of this study is to identify the views of undergraduate students concerning multicultural education. In this regard, the attitudes of undergraduate students at school of education were examined to see if there existed significant differences in their views taking the moderating variables of the students’ gender, ethnic identity, type of university (private or state) and type of department into account. In this study, a quantitative research method was used, employing the Mann Whitney U Test and Kruskal Wallis H Test analysis within the analysis process. A scale was developed to collect data for the study. The scale was divided into 3 different factors or categories. These were defined as the results of multicultural education, the effect of university education on multicultural education, and education and justice. The results of this study indicated that college students’ responses on multicultural education were largely positive.

PDF Formatında İndir

Download PDF