image.jpg

Derginin Adı: Littera Turca Journal of Turkish Language and Literature
Cilt: 2017/3
Sayı: 2
Makale Başlık: MİZAH-İKTİDAR İLİŞKİSİ ÜZERİNE TARİHSEL BİR DEĞERLENDİRME DENEMESİ (SELÇUKLU KAYNAKLARINDAN HAREKETLE)
Makale Alternatif Dilde Başlık: AN ATTEMPT TO DETERMINE THE RELATIONSHIPBETWEEN HUMOR AND POLITICS IN THE HISTORICAL PROCESS (IN THE CONTEXT OF EXAMPLE SELECTED FROM THE SELJUK PERIOD)
Makale Eklenme Tarihi: 11.06.2017
Okunma Sayısı: 1
Makale Özeti: Gülme ve mizah ile siyaset, aynı toplumsal zihniyet dünyasının bereketli bahçesinde, aynı tarihsel kök ve kültür özelliklerinden beslenerek doğmuştur. Gülme ve mizah, her ne kadar ilmî açıdan ciddî bir çalışma sahasına karşılık gelse de, doğası itibarıyla siyasetin ağırbaşlı tınısını çağrıştırmaz. Bu karşıtlığa rağmen gülme ve mizah ile siyasetin belirli bir toplumda idrak ettiği tarihsel seyir ve bunun sonucunda ulaştığı genel kabul görür hal, söz konusu toplum için ortaktır ve bu ortaklık değişen şartlarda ortaya çıkacak gelişim ve farklılaşmalar için de aynı kalacaktır. Başka bir ifadeyle, toplumsal bir olgu olarak gülme ve mizah ile siyaset, toplumların tarihsel sürekliliğinden beslenerek oluşur, evrilir, gelişir ve değişirler. Bu bakımdan mizah, toplumsal tarihin de konusudur. Toplumu etkileyen her türden olay, mizahın malzemesidir. Belirli bir kültürün toplumsal analizini yapmak için veri sağlamada mizahı malzeme olarak kullanılan sosyal tarih, önemli miktarda veriyi taşıma kapasitesine sahiptir (Eker 2014:43). Değişen toplum düzeni ve dünya görüşüyle beraber mizah da değişir ve eski devirlere ait komik olaylar, yeni devirde artık mizahî olmaktan çıkabilir (Usta 2009:49). Bu çalışma, mizah teorileri ışığında Selçuklu devri kaynaklarından seçilen örnekler çerçevesinde, tarihsel süreçte mizahsiyaset ilişkisine dair bir tespit denemesidir. Bu bağlamda coğrafya ve siyasal yapı ayrımına gidilmeden Selçuklu kaynaklarından, mevcut mizah teorilerini örnekleyen anekdotlar veri olarak kullanılmıştır. Böylelikle, gerçekliğin tasarlanması ve sunulmasında kolektif algının bir dışa vurumu olarak mizah-iktidar ilişkisinin Ortaçağ kaynaklarındaki yansımasının tespiti hedeflenmiştir.
Alternatif Dilde Özet: Laughter and humor along with politics are born from the same historical root and cultural characteristics, in the fertile garden of the same social mindset. Laughter and humor, although scientifically corresponding to a serious field of study, do not evoke the dignified tone of politics by nature. Despite this opposition, the historical course of laughter, humor, and politics in a particular society, and the generally accepted conclusion reached as a result, are common to society, and this partnership will remain the same for developments and differentiations that will emerge under changing conditions. In other words, laughter, humor and politics as a social phenomenon occur, evolve, thrive and change by feeding on the historical continuity of societies. Humor in this respect is also a topic of social history. Every kind of event that affects society is the material of humor. The social history used as a humorous material in data-robustness to carry out a particular cultural analysis of the society has a significant carrying capacity (Eker 2014) Humor changes with the changing society order and world view, and comic events of the old times can come out of being humorous in the new period (Usta 2009) This study is an attempt to determine the relationship between humor and politics in the historical process in the light of humor theories in the context of examples selected from the Seljuk period. In this context, the anecdotes of the existing theories of humor from Seljukid sources were used as data without going to distinction between geography and political structure. Thus, it is aimed to determine the reflections of humor-power relations on medieval sources as an outward manifestation of the collective in designing and presenting the reality.

PDF Formatında İndir

Download PDF