image.jpg

Derginin Adı: Littera Turca Journal of Turkish Language and Literature
Cilt: 2017/3
Sayı: 4
Makale Başlık: TÜRKİYE’DE SATIŞ, PAZARLAMA VE REKLAM SEKTÖRÜ AÇISINDAN NASREDDİN HOCA FIKRALARI
Makale Alternatif Dilde Başlık: NASREDDIN HODJA’S ANECDOTES IN TERMS OF SELLING, MARKETING AND ADVERTISEMENT SECTOR IN TURKEY
Makale Eklenme Tarihi: 1.11.2017
Okunma Sayısı: 1
Makale Özeti: Türk halk kültürünün ve mizah anlayışının taşıyıcısı ve sözünün temsilcisi olan Nasreddin Hoca, “yüce birey” görevini üstlenmiş bir bilgedir. Hayatın her ortamına bazen ana-babanın otoritesiyle bazen çocuk, bazen de yetişkin rolleriyle girerek bizim insanımızı her şeyden öte kendimizi aynaya bakar gibi görmemizi sağlamıştır. Nasreddin Hoca, fıkralarında kullandığı dil zekâsı ve ironik anlatımlar ile toplumun hatalarını ve eksikliklerini sorgulayarak mükemmelleştirme gayreti gütmektedir. Hazır cevaplılığı, ikna etme yöntemi, insanı anlama sanatı ve empatiyle iletişim kurma gibi yönleriyle sağlıklı toplumlar oluşturabilmeyi amaçlamıştır. Fıkralarından hareketle, Nasreddin Hoca’nın toplumun içinden biri olarak, geçimini sağlamak için turşu, sebze, hindi, yumurta gibi ürünler satarak satıcılık yaptığı ve bu ortamın sorun ve çözüm yollarına değinirken ilgili kişileri, mizah ve ironi oklarına tutarak cezalandırdığı söylenebilir. Bu anlamda, Nasreddin Hoca fıkralarında tespit edilen satış, pazarlama ve reklam dili örnekleri; satıcı, alıcı ve satışı yapılacak nesne açısından ele alınarak reklamını doğru yapabilmenin amaca ulaşmaktaki önemi, rekabet ortamında galip gelmenin ve başarılı satış ve pazarlamanın yolları, reklam hataları, reklam dili ve reklam aldatmacaları örneklerle incelenmiştir. Satış, pazarlama ve reklam sektörü açısından fıkraları incelendiğinde Nasreddin Hoca, hayatın gerçeklerini satıcı ve müşteri açısından mizahî olarak ele alırken her iki tarafa belli mesajlar vermeyi de ihmal etmemiştir.
Alternatif Dilde Özet: Nasreddin Hodja, who is the carrier of Turkish folk culture and sensibility of humour, and the representative of its language, is a wise-man undertaking the duty of “transcendent individual”. He enters in every milieu of life sometimes with the authority of parents or with the roles of child or adults and makes it possible to see our people, most importantly ourselves as if we were looking in the mirror. Nasreddin Hodja, with his intelligence of language and ironical narrations he used in his anecdotes, aims to make the society’s errors and deficiencies ameliorate by questioning. His target is to form healthy communities by such tools as his repartee, methods of persuasion, art of understanding man and skill in communication via empathy. When one looks at his anecdotes, he sees that Nasreddin Hodja as a social man sold such products as pickles, vegetables, turkeys and eggs for his livelihood and told the problems and solutions of this environment by criticizing the related people humorously and ironically and thus punished them. In this sense, the examples of selling, marketing and advertisement language are evaluated in terms of the seller, buyer and the object to be sold in Nasreddin Hodja’s anecdotes. The importance of advertising rightly in reaching the aim, the ways in achieving success and doing successful sale and marketing in a competitive environment, errors in advertisement, advertisement language and illusions of advertisement are studied through examples. When Nasreddin Hodja’s anecdotes are scrutinized in terms of the sectors of sale, marketing and advertisement, it is seen that he deals with the realities of life by the view of the seller and buyer humorously and gives messages to both sides.

PDF Formatında İndir

Download PDF