image.jpg

Derginin Adı: Fen Bilimleri Öğretimi Dergisi
Cilt: 2018/6
Sayı: 1
Makale Başlık: Öğretmen Adaylarının Yaşam Alanlarına göre Yerel Sosyobilimsel Konularla İlgili İnformal Muhakemeleri
Makale Alternatif Dilde Başlık: Student Teachers' Informal Reasoning of Local Socioscientific Issues according to the Living Places
Makale Eklenme Tarihi: 1.06.2018
Okunma Sayısı: 5
Makale Özeti: Bu çalışmada, Orta/Doğu Karadeniz bölgesi ile ülkenin diğer bölgelerinde yaşayan fen bilgisi öğretmen adaylarının yerel sosyobilimsel konulardan olan hidroelektrik santraller (HES), organik çay ve yeşil yol ile ilgili informal muhakeme modlarını belirlemek ve karşılaştırmak amaçlanmıştır. Bu araştırmada geliştirilen bir anket 91 fen bilgisi öğretmen adayına (38’i Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesi’nde, 53’ü diğer bölgelerde yaşamaktadır) uygulanmıştır. Öğretmen adaylarının yazılı açıklamaları betimsel analiz yapılarak; sosyal odaklı argümanlar, ekonomik odaklı argümanlar, ekolojik odaklı argümanlar ve teknolojik odaklı argümanlar olmak üzere dört gruba ayrılmıştır. Bölgede yaşayanların organik çay konusunda, bölge dışındakilerin ise yeşil yol konusunda daha çok ekolojik odaklı argümanlar ürettikleri ortaya çıkmıştır. Bu konularda her iki gruptaki öğretmen adayları en fazla sosyal odaklı argümanlar sunmuşlardır. HES konusunda her iki grubun yarıya yakını ekonomik ve ekolojik odaklı argümanlara dayanarak açıklama yapmışlardır. Buradan onların sosyobilimsel konular hakkında karar verirken ürettikleri argümanların farklı bağlamlardan etkilendiği sonucuna varılabilir. Bu bağlamda öğrencilere dört perspektiften (sosyal odaklı, ekonomik odaklı, ekolojik odaklı ve bilimsel/teknolojik odaklı) oluşan bir mantık çerçevesi sunularak argümanları yönlendirilebilir.
Alternatif Dilde Özet: In this study, it was aimed to determine and compare of the science student teachers’ (living in the Central / Eastern Black Sea region and the other regions of the country) informal reasoning modes about local socioscientific issues such as hydroelectric power plants (HPP), organic tea and green road. A questionnaire was applied to 91 science student teachers (38 in Central and Eastern Black Sea Region, 53 in other regions). The science student teachers’ written explanations were analyzed by descriptive analysis method. Informal reasoning is divided into four groups as socially oriented arguments, economic oriented arguments, ecologically oriented arguments and technologically oriented arguments. It has emerged that the inhabitants of the region produce more ecologically oriented arguments about organic tea and those outside the region produce more ecologically oriented arguments on the green road. In these cases, the science student teachers in both groups offered the most socially oriented arguments. Close to half of both groups made statements based on the economic and ecologically oriented arguments about HPP. It is concluded that the science student teachers are influenced by different contexts when deciding on the socioscientific issues. In this context, students can be guided by a framework of logic consisting of four perspectives (socially, economically, ecologically and scientifically/technologically).

PDF Formatında İndir

Download PDF