image.jpg

Derginin Adı: Eğitim Bilimleri Dergisi
Cilt: 2010/32
Sayı: 32
Makale Başlık: YÖNETİCİ VE ÖĞRETMENLERİN OKULLARINDA FARKLILIKLARIN YÖNETİMİNE İLİŞKİN ALGILARININ İNCELENMESİ
Makale Alternatif Dilde Başlık: EXAMINING THE PERCEPTIONS OF ADMINISTRATORS AND TEACHERS RELATED TO DIVERSITY MANAGEMENT IN THEIR SCHOOLS
Makale Eklenme Tarihi: 25.02.2014
Okunma Sayısı: 10
Makale Özeti: Bu çalışmanın amacı, yönetici ve öğretmenlerin okullarında farklılıkların yönetimine ilişkin algılarını belirlemektir. Araştırmada tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü Kadıköy ve Kartal İlçelerinde bulunan okullarda çalışan yönetici ve öğretmenler oluşturmaktadır. Örneklemini ise, evrenden basit tesadüfî örnekleme yöntemiyle belirlenen 92 yönetici ve 568 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırma nicel bir araştırma olup, verileri toplamak için R. Balay ve M. Sağlam (2004 ) tarafından geliştirilen 28 maddelik “Farklılık Yönetimi Ölçeği “ kullanılmıştır. Kullanılan ölçeğin maddeleri Likert tipi olup, değerlendirme beşli skala üzerinden yapılmıştır. Ölçeğin yönetici ve öğretmenlere uygulanması sonucu elde edilen veriler, yüzde, frekans, ortalama, t testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ile çözümlenmiştir. Buna göre yönetici ve öğretmenlerin “farklılıkların yönetimi ölçeğinin” tüm maddeleri bazında genel algıları, “az katılıyorum” düzeyinde olmuştur. “Bireysel tutumlar ve davranışlar” alt boyutunda belirtilen maddelere yönetici ve öğretmenler ortalama olarak “katıldıklarını” belirtirken, “örgütsel değerler ve normlar” ile “yönetsel uygulamalar ve politikalar” alt boyutundaki maddelere ise “az katıldıklarını” belirtmişlerdir. Yönetici ve öğretmenlerin görüşleri arasında, cinsiyet, unvan, mesleki kıdem, eğitim durumu ve hizmet içi eğitim durumu değişkenlerine göre anlamlı farklılıklar bulunmuştur.
Alternatif Dilde Özet: Main purpose of this study is to determine the perceptions of administrators and teachers related to diversity management in their schools. Descriptive method has been used in this study. The main population of this study is the administrators and teachers who work in Kadıköy and Kartal townships at national ministry schools. The sampling of this study is 92 administrators and 568 teachers who have been chosen randomly in this population. The study has been conducted quantitively and the data have been gathered by means of “Diversity Management Scale” developed by R.Balay and M.Sağlam (2004). The items were Likert-type and the evaluation has been made five-scale format. The findings have been analyzed with percentage, frequency, mean, t-test and one-way variant analysis (ANOVA) methods. According to the findings obtained in this study, teachers and administrators’ diversity management perceptions are low in all items level. Participation in the items of “Individual attitudes and behaviors” sub-dimension is at medium level; in “institutional values and norms” and “administrational practices and policies” sub-dimensions is low. It has also been found out that there are significant differences between the opinions of the teachers and administrators according to their sex, job title, length of service, educational situation and number of in-service training.

PDF Formatında İndir

Download PDF