image.jpg

Derginin Adı: Eğitim Bilimleri Dergisi
Cilt: 2006/24
Sayı: 24
Makale Başlık: İLKÖĞRETİM İKİNCİ KADEME OKULLARINDAKİ MÜZİK DERSLERİNDE YAPILAN DÜZENLİ ÇALGI VE SES EĞİTİMİ UYGULAMALARININ ÖĞRENCİLER ÜZERİNDEKİ ETKİSİ*
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 26.02.2014
Okunma Sayısı: 2
Makale Özeti: Bu araștırma, ilköğretim ikinci kademe sınıflarında gerçekleștirilen müzik derslerinde uygulanan düzenli çalgı ve ses eğitimi uygulamalarının, öğrencinin, müziksel bilgi, müziksel tutum, müzik yașantısı ve benlik saygısı düzeyleri üzerindeki etkilerini ortaya koyma amacı doğrultusunda gerçekleștirilmiștir. Düzenli ses ve çalgı eğitimi yönteminden hangisinin, adı geçen bağımlı değișkenler yönünden öğrenci üzerinde daha olumlu etki yaptığı, saptanmaya çalıșılmıștır. Bu amaç doğrultusunda, araștırmada deneysel yöntem kullanılmıștır. Deney için, biri deney, biri kontrol grubu olmak üzere, iki sekizinci sınıf belirlenmiștir. Deney öncesinde, her iki gruba, araștırmacı tarafından geliștirilen “Müziksel Bilgi Testi”, “Müziğe İlișkin Tutum Ölçer”, “Müzik Yașantısına Yönelik Anket” ve Wifam Benlik Saygısı Testi” uygulanarak, her iki grubun, bağımlı değișkenler yönünden giriș düzeyleri belirlenmiștir. Daha sonra, sekiz ay süresince, deney grubuna düzenli çalgı eğitimine dayalı müzik öğretimi, kontrol grubuna ise, düzenli ses eğitimine dayalı müzik öğretimi uygulanmıștır. Deney süreci sonunda, giriște uygulanan testler öğrenciye tekrar uygulanarak bağımlı değișkenler yönünden öğrencinin son düzeyi belirlenmiș ve deney süreci tamamlanmıștır. Deney öncesi yapılan ön test ve deney sonrasında yapılan son testlerden elde edilen sonuçlar doğrultusunda, müziksel bilgi, müziksel tutum, ve müzik yașantısı değișkenleri yönünden, düzenli çalgı eğitimine dayalı müzik öğretimi yönteminin, düzenli ses eğitimine dayalı müzik öğretimi yöntemine göre, öğrenci üzerinde, çok daha üst boyutta olumlu etki yaptığı ve müziksel bilgi, tutum ve müzik yașantısı düzeyleri yönünden, öğrenciyi, eğitimprogramlarında belirlenen hedeflere daha çok yaklaștırdığı görülmüștür. Bunun yanında, benlik saygısı düzeyi yönünden, her iki öğretim yöntemi de, öğrenci üzerinde olumlu bir etki yapmamıștır. Sonuç olarak, çalgı eğitimine dayalı müzik öğretim yönteminin, ilköğretim ikinci kademe sınıflarında gerçekleștirilen müzik eğitimi uygulamalarının daha etkili gerçekleștirilebilmesi için, en uygun öğretim yöntemi olduğu sonucuna varılmıștır.
Alternatif Dilde Özet: Alternatif dilde abstract bulunmamaktadır. (There is no abstract in another language.)

PDF Formatında İndir

Download PDF