image.jpg

Derginin Adı: Eğitim Bilimleri Dergisi
Cilt: 2006/24
Sayı: 24
Makale Başlık: FEN BİLGİSİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ BİLİMSEL OKURYAZARLIK YETERLİKLERİNİN GELİȘTİRİLMESİNDE SOSYAL YAPILANDIRMACI ÖĞRETİM TASARIMI UYGULAMASININ ETKİSİ
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 26.02.2014
Okunma Sayısı: 3
Makale Özeti: Bu araștırmada, sosyal yapılandırmacı öğretim tasarımı uygulamasının, Fen Bilgisi öğretmen adaylarının bilimsel okuryazarlık yeterliklerinden bilimin doğası ve bilim-teknoloji-toplum ilișkisi anlayıșlarının gelișiminde geleneksel öğretim tasarımı uygulamasından daha etkili olup olmadığı sorgulanmıștır. Fen bilgisi öğretmen adayları ile Fen-Teknoloji-Toplum Dersi bünyesinde bir öğretim dönemi boyunca yürütülen araștırmada “öntest-sontest kontrol gruplu deneme modeli” esas alınmıștır. Öğretmen adaylarının bilimin doğasına ve bilim-teknoloji-toplum ilișkisi anlayıșlarının belirlenebilmesi için “Temel Bilimsel Okuryazarlık Testi (Test of Basic Scientific Literacy) kullanılmıș ve elde edilen veriler nicel olarak analiz edilmiștir. Araștırmanın deney grubunda yer alan öğrenciler, sosyal yapılandırmacı öğretim tasarımında planlanan etkinliklere katılmıșlar, kontrol grubunda yer alan öğrenciler ise geleneksel öğretim tasarımı uygulaması bağlamında öğretmen merkezli, didaktik sunuma dayalı bir süreç izlemișlerdir. Ulașılan sonuçlar, sosyal yapılandırmacı öğretim tasarımı uygulamasının, fen bilgisi öğretmen adaylarının hem bilimin doğası hem de bilim-teknoloji-toplum ilișkisi anlayıșlarının gelișiminde, geleneksel öğretim tasarımı uygulamasından daha etkili olduğunu göstermiștir.
Alternatif Dilde Özet: Alternatif dilde abstract bulunmamaktadır. (There is no abstract in another language.)

PDF Formatında İndir

Download PDF