image.jpg

Derginin Adı: Eğitim Bilimleri Dergisi
Cilt: 2007/25
Sayı: 25
Makale Başlık: OTİSTİK ÇOCUĞA SAHİP AİLELERLE YAPILAN GRUPLA PSİKOLOJİK DANIŞMA ÇALIŞMASININ AİLELERİN DEPRESYON VE PROBLEM ÇÖZME BECERİLERİ ÜZERİNE ETKİSİ
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 26.02.2014
Okunma Sayısı: 13
Makale Özeti: Bu araştırmada, grupla psikolojik danışma çalışmasının otistik çocuğa sahip annelerin depresyon düzeylerini ve problem çözme becerilerini ne yönde etkilediği incelenmiştir. Öntest-sontest kontrol gruplu deneme modeline uygun olarak hazırlanan araştırmanın çalışma evrenini, çocukları otistik tanısı almış yirmi dört anne oluşturmaktadır. Araştırmanın uygulama süresi on hafta olarak planlanmış, bu sürenin başında ve sonunda her iki gruba (deney ve kontrol) Beck Depresyon Envanteri (BDE) ve Problem Çözme Envanteri (PÇE) uygulanmıştır. Deney grubuna katılan anneler, grupla psikolojik danışma sürecinde kendilerini ifade etmişler, yaşadıkları probleme yalnızca kendilerinin sahip olmadıklarını görmüşler, yalnız olmadıkları duygusunu yaşamışlar, diğer aile üyeleriyle etkileşime girmişler, çocuklarıyla ve çevrelerindeki bireylerle etkili iletişim kurmanın yollarını incelemişlerdir. Kontrol grubuna ise bu süre içinde hiçbir uygulama yapılmamıştır. Deney grubunun BDE ve PÇE’den aldıkları puanların öntest ve sontest ölçümleri sonucunda sontest lehine anlamlı bir farklılığa rastlanmıştır. Elde edilen bu bulgular ışığında, deney grubunda yer alan annelerle yapılan grupla psikolojik danışma çalışmasının; annelerin depresyon düzeylerini azaltmaya ve problem çözme becerilerini geliştirmeye yönelik etkisi olduğunu düşünülebilir. Kontrol grubunun öntest ve sontest ölçümleri sonucunda BDE ve PÇE’de manidar bir farklılığa rastlanmamıştır. Deney ve kontrol grupları, kendi içlerinde öntest ve sontest sonuçlarına göre değerlendirildiğinde, deney ve kontrol gruplarının BDE ve PÇE ölçümlerinde manidar bir farklılığa rastlanmamıştır.
Alternatif Dilde Özet: Alternatif dilde abstract bulunmamaktadır. (There is no abstract in another language.)

PDF Formatında İndir

Download PDF