image.jpg

Derginin Adı: Ahi Evran Üniversitesi Kirsehir Egitim Fakültesi Dergisi
Cilt: 2006/7
Sayı: 1
Makale Başlık: GENEL HATLARIYLA ATATÜRK DÖNEM
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 12.03.2011
Okunma Sayısı: 2
Makale Özeti: The basic components of the foreign policy of a country are its place in international diplomacy, cooperation with the other nations, saving the peace, military anxiety, public opinion, the position and the opinion of people or institute that direct the foreign policy and reciprocal advantages. The efforts after World War I to establish a new system and the effects of this on Turkish people, the passive attitude of the Ottoman State governors helped Atatürk to form his own foreign policy. In this study the circumstance that is formed by Atatürk, the principles of the Atatürk’s foreign policy and bilateral relations between 1919-1938 were researched.
Alternatif Dilde Özet: Bir ülkenin dı politikasını belirleyen temel unsurlar; dünya siyasetindeki yeri, dier ülkelerle ibirlii, barıın korunması, askeri kaygılar, kamuoyu, dı politikayı yönlendiren kii ve kurumların konumu ve görüleri ile karılıklı menfaatlerdir. I. Dünya Savaı sonrasında bozulan dünya düzenini yeniden oluturma çabaları ile bu çabaların Türkler üzerindeki etkileri ve bu durum karısında Osmanlı Devleti yöneticilerinin pasif tutumu, Atatürk’ün yeni ve milli bir Türk Devleti oluturmak amacıyla kendi dı politikasını oluturması için ortam hazırlamıtır. Bu çalımada sırasıyla; Atatürk’ün dı politikasını oluturduu ortam, Atatürk’ün dı politika ilkeleri ve 1919–1938 yılları arası ikili ilikiler incelenmitir.

PDF Formatında İndir

Download PDF