image.jpg

Derginin Adı: Ahi Evran Üniversitesi Kirsehir Egitim Fakültesi Dergisi
Cilt: 2006/7
Sayı: 1
Makale Başlık: OKUL TEMELLİ YÖNETİMİN İLKÖĞRETİM OKULLARINDA UYGULANABİLİRLİĞİNE İLİŞKİN ÖĞRETMEN VE YÖNETİCİ TUTUMLARININ İNCELENMESİ (Gaziantep Örneği)
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 22.03.2011
Okunma Sayısı: 13
Makale Özeti: School Based Management, which means transfer of decision making power to local units and schools, stems from the idea that decentralization would bring about more effective use of sources at schools. This research attempts at analyzing the feasibility of School-Based Management from the standpoint of administrators and teachers in the sample. The target population of the study was 6421 administrators and teachers at the public and private primary schools in greater Gaziantep province during the academic year 2005-2006. Data collection tool, specifically developed for this particular research was administered to 400 subjects serving in the schools with a return rate of 86%. The relaibility of the data collection tool has been found to be (Alpha) 0,85. Raw data has been analyzed on the basis of 6 sub-scales obtained through factorial analysis. The findings of the study revealed that subjects, in general, had a positive attitude towards School Based Management. They considered the feasibility of the school-based budgeting relatively low, while there was a statistically significant difference between the teachers’ and administrators’ attitudes in this respect.
Alternatif Dilde Özet: Yönetimin dağıtıklaştırılması (decentralization) merkezi yetki ve güçlerin, belli oranlarda, hizmeti fiilen veren uç birimlere aktarılması olarak görülen Okul Temelli Yönetim (OTY), eğitim örgütlerinde, kaynakların daha etkin ve verimli kullanılabileceği görüşünden kaynaklanır. Görgül (ampirik) bir araştırma olarak desenlenen bu çalışma 2005-2006 öğretim yılında Gaziantep ili merkez ilçelerde 133 resmi ve özel okulda görev yapan 400 yönetici ve öğretmen örneklemi üzerinde gerçekleştirilmiştir. Geliştirilen ‘OTY yaklaşımı görüş belirleme ölçeği’ ile elde edilen veriler, faktör analizi sonucu oluşan, denetim, eğitim-öğretim, katılımcı karar alma, bütçe, özerklik ve genel yönetim alt ölçekleri temelinde çözümlenmiştir. Araştırmanın ana problemine yönelik görüşler topluca değerlendirildiğinde, deneklerin OTY yaklaşımının ilköğretim okullarında uygulanmasının “iyi olacağı” düşüncesinde oldukları gözlenmiştir. Denekler, okul temelli bütçe ve finansmanın uygulanabilirliği konusunda görece olarak daha düşük olumlu görüş belirtmişlerdir ve bu konuda yönetici ve öğretmenlerin görüşleri arasında anlamlı bir farklılık gözlenmiştir

PDF Formatında İndir

Download PDF