image.jpg

Derginin Adı: Ahi Evran Üniversitesi Kirsehir Egitim Fakültesi Dergisi
Cilt: 2007/8
Sayı: 1
Makale Başlık: GÜNLÜK YAŞAMDAKİ OLAYLARIN FEN BİLİMLERİ ÖĞRETİMİNDE KULLANILMASI
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 22.03.2011
Okunma Sayısı: 8
Makale Özeti: The aim of this study was to investigate the effectiveness of instruction enriched with group discussion on the daily life events over the traditional instruction. The subjects of this study consisted of 100 students from the two classes one of them was assigned as experimental group and the other as control group, each having 50 students. An achievement test was implemented prior to the study to compare each student groups’ beginning levels before the instruction. It was found that there was no statistically significant difference between the groups. While the experimental group was exposed to the treatment, the control group instructed with traditional method. After the intervention; the posttest including problems, which require students to explain events which were different from those used in the class, was administered to the both groups. The experimental group students did statistically better on post-test than those in the control group. This result proves that using the way of teaching applied in this study in science topics would be more efficient than other methods.
Alternatif Dilde Özet: Bu çalışma, öğrencilerin fen kavramlarıyla günlük yaşamdaki olaylar arasındaki ilişkileri irdeleyen ve grup tartışmaları ile zenginleştirilmiş öğretimin geleneksel yaklaşıma göre etkililiğini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla 50’şer kişilik iki sınıf deney ve kontrol grubu olarak belirlenmiştir. Grupların eşdeğer seviyede olup olmadığını belirlemek amacıyla öğrencilere konu ile ilgili geliştirilen başarı testi uygulanmış ve istatistiksel olarak grupların eşdeğer seviyede oldukları tespit edilmiştir. Deney grubunda öğrencilere günlük hayatta karşılaşılan problem durumları, öğretmen rehberliğinde grup tartışmaları ile sunulurken; kontrol grubunda ise geleneksel öğretimle konu işlenmiştir. Ders ortamında sunulan örneklere benzer fakat yeni problem durumları soru haline dönüştürülerek her iki gruptaki öğrencilere son test olarak uygulanmıştır. Son test sonuçları, deney grubunun günlük hayattaki olayları yorumlamada kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde başarılı olduğunu göstermiştir. Bu sonuç fen konularının öğretiminde bu çalışmada denenen yöntemin uygulanmasının daha yararlı olacağını göstermektedir

PDF Formatında İndir

Download PDF