image.jpg

Derginin Adı: E-Dil
Cilt: 2014/2
Sayı: 2
Makale Başlık: Spor Köşe Yazılarında Gönderimsel Bağdaşıklığın Erişilebilirlik Kuramı Çerçevesinde İncelenmesi
Makale Alternatif Dilde Başlık: A Study Of Referential Coherence Under Accessibility Theory In Newspaper Sports Articles
Makale Eklenme Tarihi: 15.09.2014
Okunma Sayısı: 1
Makale Özeti: Metin, okur-yazar-metin üçlüsünün birlikte hareket ederek okurun anlama ulaşmasını sağlayan bilişsel bir yapıdır ve metni anlamlandırmak okurun zihinsel olarak sürekli faal olmasını gerektiren bir süreçtir. Metinde yazarın, okuyucuya iletmek istediği bir niyet bulunmaktadır. Okuyucu iletiyi alırken, yazarın ileti aracılığıyla aktarmaya çalıştığı niyetleri hakkında zihinsel tasarım oluşturmaktadır. Bu zihinsel tasarım yazarın metinde dilsel olarak kodladığı bazı düzenekler sayesinde elde edilmektedir. Okuyucunun metni anlamlandırabilmesi için metindeki dilbilgisel araçlara ve bu araçların içinde bulunduğu söylem bağlamına bakması gerekmektedir. Dilbilgisel araçlar gönderimsel bağdaşıklığı kodlamak için kullanılmakta ve okuyucunun zihnindeki bazı zihinsel süreçleri tetiklemektedirler (Givon, 1990). Öğelerin sürekliliği ile oluşturulan bağdaşık söylem, metindeki bilginin okuyucu tarafından zihinsel olarak daha erişilebilir olması için düzenlenmektedir. (Sanders ve Spooren, 2001). Metinde geçen olası tüm artgönderimsel ifadeler birer erişilebilirlik belirticisidir. Bu bilgiler ışığında bu çalışmadaki amaç gönderimsel bağdaşıklığın kullanımında erişilebilirlik kavramının nasıl işlediğini bulmaktır. Çalışmanın veri tabanını gazete köşe yazıları oluşturmaktadır. Veri tabanımızda yer alan köşe yazıları Ariel’in (2001) sunduğu bir söylem çözümlemesi yaklaşımı olan erişilebilirlik kuramı bağlamında incelenecektir. Bu çalışmada da yüksek bakış açısı yansıtan karakterleri kodlamak için daha yüksek erişilebilirlik belirticilerinin kullanıldığı gözlenmiştir.
Alternatif Dilde Özet: Text is a cognitive construct which helps the reader to comprehend the meaning with the cooperation of reader-writer-text. Comprehending the meaning of the text is a process which demands the readers to be mentally active all the time. There is an intention which the writer wants to convey to the readers in the text. The readers construct a mental representation about the intentions of the writer when they are conveying the message of the writer. This mental representation is obtained by means of the codes that the writer encoded linguistically. The readers need to look at the linguistic tools and the context to comprehend the text. The linguistic too ls are used to encode the referential coherence and trigger some processes mentally for the readers. The coherent discourse which is obtained by the continuum of the components is organised to make the text more accessable mentally for the readers. The anaphoric references are markers of accessibility. In the light of this information, the target of this study is to find how accessibility works to encode the referential coherence. The database of this study is articles in the newspapers. They are analyzed w ithin the framework of Accessibiliy Theory, a 21 method of discourse analysis. As a result of this study it is possible to say that high accessibility markers are used to code the characters that reflect high points of view.

PDF Formatında İndir

Download PDF