image.jpg

Derginin Adı: Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi Dergisi
Cilt: 2013/19
Sayı: 2
Makale Başlık: Genel Lise Öğrenci ve Öğretmenlerinin Okul ve İdeal Okul Algılarının Metafor Yoluyla Analizi
Makale Alternatif Dilde Başlık: The Analysis of Secondary School Students’ and Teachers’ Mental Images of School and Ideal School by Using Metaphor
Makale Eklenme Tarihi: 17.12.2014
Okunma Sayısı: 1
Makale Özeti: Bu araştırma, genel liselerde öğrenci ve öğretmenlerin okulu ne olarak algıladıklarını ve tasarladıkları ideal okul kavramlarının ne olduğunu metafor yoluyla ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Katılımcılar, Ankara’nın çeşitli semtlerinden seçilen 6 “genel lise” olarak adlandırılan ortaöğretim kurumundaki 576 öğrenciden ve 55 öğretmenden oluşmuştur. Katılımcılardan her birinin açık uçlu anket sorularını yanıtlamasıyla elde edilen veriler betimsel analiz yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmada, katılımcılar tarafından okul kavramı ile ilgili üretilen metaforlar 10 kavramsal kategori; ideal okul kavramı ile ilgili üretilen metaforlar ise 8 kavramsal kategori altında toplanmıştır. Araştırmanın bulgularına göre, katılımcıların okula karşı olumsuz bir tutuma sahip oldukları; okulu gelişimi engelleyici, itaat zorunluluğu olan ve bu yüzden bir an önce terk edilmesi gereken bir yer olarak algıladıkları ortaya çıkmıştır. Çalışmada katılımcılar okulu tanımlamada çok sayıda “hapishane” metaforunu kullanmış; kendilerine özgürlük tanınmadığını ve okulda kendileri için demokratik bir ortamın oluşmadığını belirtmişlerdir. Katılımcılar tarafından ikinci sırada “ev/aile” metaforunun tercih edilmiş olması, okulun ayrıca sevgi, saygı, huzur bulunan ve aidiyet duygusunu geliştiren bir yer olarak algılandığını göstermiştir. Genel lise öğrenci ve öğretmenlerinin ideal okul kavramı ile ilgili olarak ürettikleri metaforlar incelendiğinde okulu güven, mutluluk ve heyecan veren aynı zamanda bilgi veren ve aydınlatan bir yer olarak görmek istedikleri ortaya çıkmıştır.
Alternatif Dilde Özet: This study aims to reveal how secondary school students and teachers conceptualize their school and ideal school through the help of the metaphors. Participants are 576 students and 55 teachers who attend to 6 secondary schools selected from various districts of Ankara. Interviewing technique was employed to collect the data. Descriptive data analysis was utilized to analyze the data. Results demonstrated that the participants hold negative feelings towards their school; they conceptualize school as a place for hindering the development, highly disciplined and authoritarian. Many students used “prison” metaphor to describe their school. They stated that there wasn’t freedom and democratic environment at their school. It was also found that majority of the participants perceived school as a loving, care-giving and a home like place. They used “family/home” metaphor to describe the positive atmosphere they had at their schools. Results concerning the ideal school indicated that both students and teachers described the main functions of ideal school as giving entertainment and reassuring places. Participants also described their ideal school as a place of knowledge and enlightment.