Makale Özeti:
|
Bu araştırmanın amacı, öğrencilerin sınıf içi tutum ve davranışlarının öğretmenlerin sınıf yönetimi başarısına etkilerini incelemek ve alana yönelik öneriler geliştirebilmektir. Araştırmada, veriler yüz yüze görüşme yapılarak toplanmıştır. Bu araştırma, İstanbul ili, Pendik ilçesinde ortaokulda öğrenim gören 6., 7., ve 8. sınıf öğrencileri ve ortaokulda görevli branş öğretmenleri ile yüz yüze görüşme yoluyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya 11 branş öğretmeni ve 15 öğrenci katılmıştır.
Araştırma bulgularına göre öğretmenler, sınıf içinde öğrencilerin sergilediği istenmeyen davranışlar olarak en çok dikkat eksikliği, ilgisizlik, arkadaşlarıyla tartışma ve izinsiz konuşma ile karşılaşmaktadırlar. Öğretmenler, genellikle sözlü uyarı, sınıf dışında konuşma ile beden dilini kullanarak istenmeyen davranışları çözmeye çalışmaktadırlar. Öğretmenler üniversitede alınan eğitimin, sınıf yönetimi açısından yeterli olmadığını, okul yönetimi, sınıf iklimi ve sınıf içinde öğrencilerin olumlu tutum ve davranışlarının öğretmenlerin sınıf yönetimi başarılarına olumlu etkileri olduğunu belirtmişlerdir. Öğretmenler, öğrencilerin sınıf içinde sergilediği olumsuz davranışların kendilerinin de sınıfa karşı olumsuz tutum sergilemelerine neden olduğunu belirtmişlerdir.
Öğrenci görüşlerine göre, sınıf içinde öğrencilerin dersin akışını bozma, dersi dinlememe, saygısızlık ve izinsiz konuşma şeklinde istenmeyen davranışlarına karşı öğretmenler genellikle olumsuz davranan öğrenciye sözlü uyarıda bulunmaktadırlar. Olumlu davranışları ise yüksek not vererek veya tebrik ederek ödüllendirmektedirler. Öğrenciler, olumsuz davranışlar karşısında sınıfa karşı olumsuz tutum ve davranışlar sergilediklerini ifade etmişlerdir.
Araştırma sonucuna göre, öğrencilerin sınıf içi tutum ve davranışları öğretmenlerin sınıf yönetimini başarısını doğrudan etkilemekte, öğretmenlerin sınıfa karşı tutum ve davranışları da değişmektedir. Öğretmenlerin hizmet öncesi ve hizmet içi eğitim yoluyla etkin yetiştirilmeleri, veli ile işbirliği, öğrencilerin bilgilendirilmeleri ve okul yönetimlerinin desteği ile istenmeyen öğrenci davranışlarının öğretmenlerin sınıf yönetimine yönelik olumsuz etkileri azaltılabilir.
|